Közlemény:

A Győr Online Új Média Közössége székhelyet keres. Várjuk az Ön támogatói irodahelyiség felajánlásat az onlinegyor@gmail.com címre.

2017. április 27., csütörtök

Álmos legendája


Demcsák Ottó a Győri balett egykori alapító tagja, Harangozó díjas koreográfus néhány éve Sopronban létrehozott egy kis balett társulatot. Több sikeres bemutatón vannak már túl, de a közelmúltban színpadra állított Álmos legendája, bizton állíthatjuk, életművének legnagyszerűbb alkotása! Már 96’ előtt tervezgette, hogy színpadra állítja Emese álmát, de több mint húsz évnek, és jó néhány átbeszélgetett éjszakának kellett eltelnie, hogy az álom megvalósuljon. De ennek meg is lett az eredménye, mert ritka, hogy első nekifutásra szinte tökéletesre sikeredett, kiforrott lett a forgatókönyv! Be kell vallanom, némileg elfogult vagyok a darabbal kapcsolatban, részint mint ötletgazda, más részről pedig, mint „konzultáns”. De a mű teljes egészében Demcsák alkotása. A librettó tekintetében, mindössze két észrevételt kellett tennem, amit meg is fogadott, illetve beépített a műbe! Kitűnően választott alkotó társakat is, a zenét Szarka Gyula szerezte a Ghymesből, aki vásárolt magának egy sámándobot az alkotáshoz, és így mintegy „révületben” autentikus, elemi erejű zenét sikerült összehoznia. A balettban néhány dal is elhangzik, amely Szálinger Balázs költő írt, és jól illenek a mű egészébe, de az „export” változatban nem szerepelnek, hiszen nem értenék a szöveget. A legenda így is érthető, hiszen Demcsák koreográfiája meglehetősen egyértelműen beszél a tánc nyelvén. Szerencsés volt a díszlet és jelmeztervező kiválasztása is, a fiatal és tehetséges Németh Hajnal Auróra, Demcsák útmutatásai alapján egyszerűségükben is látványos díszletet hozott létre! A darabban fontos szerepet játszik a fények használata, ami Kovács Ferenc munkáját dicséri, hiszen tulajdonképpen Álmos a napisten fia, a napból alászálló turul ezt jelképezi, vagyis az Álmos legenda, egy ősi naplegenda változat!
Érintettségem folytán, árgus szemmel figyeltem az elkészült mű minden mozzanatát, de egyszerűen nem találtam „fogást” rajta, csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetek róla. A legenda, (amely ősbemutató is volt egyben, hiszen eddig érdekes módon, semelyik művészeti ág nem dolgozta fel a magyar mitológia egyik legfontosabb mondáját) önmagáért beszél, sem elvenni, sem hozzátenni nem kell, Demcsáknak sikerült összeegyeztetni a legendát a történelmi tényekkel (a Honfoglalást megelőző fontos hadművelet a Kijevi csata, amit a Nesztor krónika is említ, szerepel) és nem megy bele felesleges magyarkodásba, még csak nem is minősít, ahogy a rendező-koreográfus mondja: a történet elég erős ahhoz, hogy elbeszélje önmagát!
Az Álmos legendája, két felvonásból, és hat-hat jelenetből áll, Álmos születése és áldozata keretezi a történetet. Különösen erőteljesre sikeredett a vérszerződés jelenete, és Álmos pajzsra emelése, egészen lenyűgöző a bíbor leplek összefonódása a fényben. A táncművet „természetesen” átszövi egy szerelmi történet is, Virág, Álmos szerelme a darabban. A címszereplőn kívül fontos szerep jut a táltosnak és a füvesasszonynak. Nevesített szereplő aránylag kevés van, mindössze kilenc ( a Sopron Balett kis társulat) de teljesen elegendő, és a tömegjelenetek táncosainak száma tetszés szerint bővíthető. A már említett szerepek mellett Ügyek, Emese, a Turul, a Csodaszarvas, és a Fehér ló, valamint a végén természetesen Árpád van jelen, utóbbi kettős szerepben, ugyan az a táncos játssza, mint Ügyeket.
A befejezés egészen katartikus, átérezhető a pillanat nagyszerűsége, mikor Álmos népe megmaradásáért felvállalja a legnagyobb áldozatot, az életét adja, és a nap fia, visszatér a napba!
Álmos legendájának feldolgozása hatalmas feladat, és Demcsák Ottó sikerrel megbirkózott vele, ugyan csak dicséret illeti a Sopron Balett fiatal táncosait, akik felnőttek a feladathoz, de mindenkiről, aki csak részt vett a mű létrejöttében, csak a legnagyobb elismeréssel szólhatok! Erre a közönség is vevő, hiszen az eddigi bemutatók zajos sikert hoztak. Legközelebb, április 26-án Pozsonyban lesz látható az Álmos legendája!


Pethy Simon Tamás
Add tovább

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden jog fenntartva © 2014 Győr Online Designed by Template | Love for Összefogás 2014