Közlemény:

A Győr Online Új Média Közössége székhelyet keres. Várjuk az Ön támogatói irodahelyiség felajánlásat az onlinegyor@gmail.com címre.

2016. április 13., szerda

ÁLMOS LEGENDÁJA

Április 16-án lesz a Demcsák Ottó legújabb opusának a bemutatója, mely a magyar mitológia hősének, a magyar Mózesnek, Álmos kagánnak állít emléket! A darabbal kapcsolatban több szempontból is elfogult vagyok, egyrészt Ottót a barátomnak vallom, és remélem ő is így van vele, másrészről a téma is meglehetősen közel áll hozzám, és mondhatni, én vagyok az ötletgazda! Álmos legendájának színpadra állítása, hosszú múltra tekint vissza, még 1996 előtt kaptam meg Suszter Lóritól a Honfoglalás című lemezük filharmónikus zenekarral felvett anyagát.
Szóltam, és eljuttattam ezt Demcsák Ottónak, aki akkor még aktív tagja volt a Győri Balettnek, és érdekelte az ügy, de akkor éppen nem tudott vele foglalkozni! Aztán éveken, sőt évtizedeken keresztül napirenden tartottuk a témát, akár hányszor találkoztunk, beszélgetésünk ide lukadt’ ki! Körvonalazódott, hogy nem a honfoglalás, hanem az ősibb eredet monda, Emese álma, Álmos személyisége kell, hogy álljon a középpontba, és saját zenei alapot kell hozzá létrehozni!
Az ötletet nem véletlenül Ottónak vetettem fel, tisztában voltam az ő vonzódásához a transzcendentális világhoz! Egy ilyen, a múlt mitikus homályába vesző témát csak olyan ember, olyan művész tud megformálni, aki maga is a „szívével lát”, és alkalmas ezeknek a dolgoknak a megélésére, átérzésére! Mikor átküldte a forgatókönyvet, megborsódzott a hátam, mennyire hasonlóan gondolkodunk, vagy inkább érzünk! Mindössze néhány megjegyzést tettem, de ez az egész mű Demcsák Ottó remeke! Abban is, hogy kitűnően választotta ki alkotó társait is Szarka Gyulát a Ghimesből, aki autentikus, átütő erejű zenét írt a legendához, Szálinger Balázs költőt, mert dalok is megszólalnak a táncjátékban, és a fiatal díszlet és jelmeztervezőt Németh Hajnal Aurórát, aki az előzetes képek alapján, igazán jól ragadta meg őstörténetünk misztikus világát!
A mű elkészült, és igazán méltó tisztelgés Álmos ősapánk előtt, aki szakrális uralkodóként, feláldozta magát népe, a mi megmaradásunkért! Egyébként A Turul nemzetség, ahogy magukat nevezték, több tagja is a legdrágábbat, az életüket áldozták a hon visszafoglalásáért, Levente a bolgár hadjáratban, melyben a honfoglalók oldalát biztosította, esett el, míg Tarhos, Üllő, és Jutas a pozsonyi csatában a kiirtásunkra indult keleti frank seregeket megsemmisítve, maguk is hősi halált haltak! A csatát egyébként az akkor már idős Árpád maga vezérelte, és alaposan eltörődött, így nem sokkal utána ő is vissza tért a napba, ahonnan hitük szerint származtak!

Mint fentebb említettem, elfogult vagyok, és dagad a keblem, hogy bármennyire is kicsi, de részem van abban, hogy létre jött ez a nagyszerű ősbemutató, és éppen a két legősibb kifejezési forma, a zene és tánc révén mondja el ezt a misztériumot! Tehát 2016. április 16 szombat, Sopron! Transzcendentális élménybe lesz részük az erre fogékonyaknak!
Pethy Simon Tamás
Add tovább

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Minden jog fenntartva © 2014 Győr Online Designed by Template | Love for Összefogás 2014